Astăzi are loc o furtună puternică de radiații solare (clasa S3). În termeni simpli, înseamnă că „plouă cu protoni” asupra Pământului. Particulele energetice de la Soare sunt accelerate spre planeta noastră de ultima ejecție de masă coronală.
Pasagerii avioanelor care zboară peste poli și astronauții aflați în stațiile spațiale pot primi o doză ridicată de radiații în timp ce această furtună este în desfășurare. Meteorologii NOAA transmit că furtuni geomagnetice severe (clasa G4) sunt posibile pe 10 și 11 octombrie, când o ejecție de masă coronală rapidă și puternică este așteptată să lovească câmpul magnetic al planetei noastre.
Potrivit agențiilor NOAA și NASA, fenomenul s-ar putea petrece în seara zilei de azi, 10 octombrie. Impactul ar putea declanșa până la 12 ore de furtuni geomagnetice severe, cu aurore vizibile cu ochiul liber în multe state americane din SUA și țări europene, transmite NOAA.
O furtună geomagnetică severă poate poate duce la întreruperea sistemelor de rețea electronică de înaltă tensiune, fiind necesare corecții. Mai poate rezult alterarea comunicațiile pe frecvențe înalte, perturbări pentru sateliți, supraîncărcări ale rețelei electrice și încingerea transformatoarelor de înaltă tensiune
Navigația prin satelit este nefuncțională pentru câteva ore, navigația radio de frecvență joasă este perturbată, iar aurorele pot fi văzute până în state americane Alabama, Florida și Texas, precum și în țări ca Egipt, Italia sau Grecia. Se recomandă evitarea expunerii la radiații pentru astronauții aflați în activități extravehiculare (EVA). Pot apărea erori și o ușoară reducere a eficienței panourilor solare. Există risc de întrerupere totală a comunicațiilor radio la scară largă. Sunt șanse mari să se piardă contactul radio timp de aproximativ o oră pe partea Pământului luminată de soare.
În septembrie 1859, o explozie solară și furtuna geomagnetică rezultată au produs o pană de curent la nivel global. Particulele încărcate electric au distrus aproape toate liniile de telegraf de pe planetă. Au fost vizibile aurore boreale din Hawaii și Cuba. Astronomii ne-au avertizat că dacă azi s-ar petrece o astfel de furtună, toate transformatoarele la nivel global ar putea fi distruse. O altă furtună geomagnetică care a lovit în 1989 a lăsat Quebec în întuneric pentru 9 ore. Producerea unei pene de curent la scară globală ar putea fi devastatoare în zilele noastre.
Citește și: Aurore boreale ar putea fi vizibile din România de la o furtună geomagnetică severă (G4)